Redan den 2 augusti 2017, har mänskligheten förbrukat årets budget av förnybara resurser. Det är nytt rekord för den så kallade overshoot day, eller på svenska den ekologiska skuldens dag, som i år infaller en dag tidigare än 2016.

Under bara 8 månader förbrukar mänskligheten hela årets resurser. Vi hade med andra ord behövt konsumera hälften så mycket om jorden ska ha en chans att tillgodose alla invånare. Detta beror på att vi kör bil, åker flygplan, slänger mat och konsumerar allt för mycket nytt.

Tänk om fler satsade på att köpa begagnat. Så mycket resurser vi skulle spara, Vi har bara en enda jord och den måste vi ta hand om. Det innebär att vi inte kan konsumera hur mycket nytt som helst. Kom ihåg att det mesta vi köper går igenom en tillverkningsprocess som slukar energi. Om vi köper äldre saker behöver färre nya produceras och jorden mår på så vis bättre.

Att handla begagnat är därför ett av de bästa miljövalen du kan göra.

På Mekano tar vi vara på denna möjlighet genom att då och då kunna erbjuda våra kunder kompressorer, industripumpar, elmotorer och andra produkter som redan tidigare varit i bruk men som har många år kvar på marknaden.