av Susanna Nygren (Aftonbladet) Länk till artikel
En helt vanlig dag på jobbet för Stefan Katz och kollegorna på Västhamnsverket i Helsingborg fick en dramatisk vändning. En kollega drabbades av hjärtstopp.
Stefan Katz tvekade inte en sekund. Under cirka 8 minuter håller han igång mannens hjärta med kompressioner.
– Det var avgörande för att rädda livet på den här människan, säger Magnus Ydhage, styrkeledare räddningstjänsten Skåne nordväst.
Den 17 september arbetar kollegorna Stefan Katz, Joakim Hansson och Dennis Landberg på Västhamnsverket i Helsingborg.
Joakim och Dennis servar en värmeväxlare tillsammans med en 54-årig man som är inhyrd för sin specialkompetens. De står på ena sidan om den stora maskinen medan 54-åringen är på andra sidan. Plötsligt hör de hur det skramlar till.
– Jag ropade ”Tappade du något?” men fick inget svar. Då sprang jag runt för att se vad som hänt, säger Joakim Hansson.
Han möts av en fruktansvärd syn. Kollegan ligger på golvet och jämrar sig på ett underligt vis. Joakim inser snabbt att tillståndet är allvarligt – när han tar pulsen på mannen är den svag och försvinner.
Dennis ringer 112 samtidigt som Joakim springer för att öppna grindarna så att räddningstjänsten kan komma in. På vägen ut möter han mekanikern Stefan Katz.
– Han berättar vad som hänt och frågar om jag kan HLR. Jag har gått kursen sex gånger på jobbet så jag svarar ”ja” och rusar bort till platsen, säger Stefan Katz.
Håller igång hjärtat
HLR-kursen sitter i ryggmärgen på Stefan. Han inleder hjärtkompressioner samtidigt som Dennis har kontakt med SOS-alarm på telefon. I cirka åtta minuter håller Stefan Katz igång kollegans hjärta.
– Jag gick på adrenalin. Jag tänkte inte så mycket utan bara agerade. När vi gick kursen så brukade det bli jobbigt efter någon minut, men nu kändes det som jag kunde hålla på hur länge som helst, säger Stefan Katz.
SOS-operatören frågar om det finns en hjärtstartare på företaget. Det finns det och Dennis springer iväg för att hämta den.
När maskinen är uppkopplad på 54-åringen indikerar den att han har hjärtstopp och rekommenderar defibrillering.
– Då insåg jag hur illa det var. Det blev mer verkligt för mig att mannen hade fått hjärtstopp, berättar Stefan Katz.
Efter en defibrillering går mannens hjärta igång. Kort därefter anländer räddningstjänsten till platsen och tar över arbetet.
Räddar livet på mannen
Den 54-årige mannen förs till sjukhus. Han opereras och återhämtar sig snabbt.
Magnus Ydhage, styrkeledare på räddningstjänsten Skåne nordväst, var först på plats. Han konstaterar att 54-åringen inte hade klarat sig om det inte varit för Stefan och hans kollegor. De agerade precis rätt i en nödsituation.
– Jag känner mig övertygad om att det var helt avgörande för att den här mannen idag är återställd och kan leva ett normalt liv, säger Magnus Ydhage.
Det är först efter arbetsdagen som det går upp för Stefan Katz vad han har varit med om – att han har räddat en annan människas liv.
– Det är både det sjukaste och det häftigaste jag har varit med om.
Ringer sin hjälte
De kommande dagarna tänker Stefan mycket på mannen och hans familj. Han hoppas att allt är bra med dem.
Det går några veckor. Sedan kommer det förlösande samtalet. 54-åringen ringer upp Stefan.
– Han tackade för det jag gjort. Jag sa att det var inget att tacka för och att jag hade gjort det igen om det skulle behövas.
Samtalet rör Stefan till tårar. Det känns som om de är nära vänner – trots att de bara setts flyktigt den korta tiden mannen var på företaget.
– Det känns som jag har ett speciellt band till honom. Som om jag är en del av hans liv. Jag är så tacksam för att vi har haft HLR-utbildning på mitt jobb. Även om det var tråkigt ibland – det är ovärderligt.